Skip to main content

Processen

Elk machineonderdeel vraagt om maatwerk. In samenspraak met de klant bepaalt Bekkers welke techniek de beste resultaten geeft voor welk onderdeel. Naast verspanende bewerkingen zijn er twee basistechnieken: thermisch spuiten en oplassen van slijtvaste lagen.

Thermisch spuiten

Bij thermisch spuiten wordt een metallische, keramische of kunststof laag op een oppervlak aangebracht om dat oppervlak specifieke eigenschappen mee te geven – bijvoorbeeld slijtvastheid. Deze techniek wordt toegepast voor preventief onderhoud, voor reparatie van gebruikte onderdelen en voor het verduurzamen van nieuwe onderdelen.

Deze techniek is uitermate geschikt voor het behandelen van alle soorten metaal, legeringen en kunststoffen. De mogelijkheden zijn vrijwel onbeperkt: er kan een (slijtvaste) laag worden gespoten van chroom/staal, roestvaststaal, koper, brons, keramiek en kunststof.

Voordelen

Er vindt geen menging plaats met het basismateriaal. Dus er ontstaan geen vervormingen en structuurveranderingen, die wél kunnen plaatsvinden bij lassen.

  • Het basismateriaal smelt niet, waardoor het toepasbaar is op allerlei soorten basismaterialen.
  • Goedkope basismaterialen kunnen gecombineerd worden met een specifieke hoogwaardige coating.
  • Thermisch spuiten is een koud proces: het veroorzaakt geen spanningen of vormverandering in het machineonderdeel. Uitzondering hierop vormt het insmelten, maar door gecontroleerde afkoeling zijn de spanningen uitstekend beheersbaar.
  • Het is een relatief goedkoop en méér dan duurzaam alternatief voor een nieuw onderdeel.
  • Alleen het versleten gedeelte wordt gerepareerd.
  • Goed voor het milieu: uw originele machineonderdeel krijgt een tweede én sterker leven.
  • Uiterst korte levertijden zodat uw machine weer snel kan draaien.
  • Door spuitlagen worden de eigenschappen van het machineonderdeel verbeterd. Er kunnen zelfs verschillende spuitlagen, met verschillende eigenschappen en functies, op één onderdeel worden aangebracht.
  • Hierdoor kan een machineonderdeel verschillende eigenschappen krijgen. Bijvoorbeeld slijtvastheid of corrosiebestendigheid.
  • Bepaalde spuitlagen zijn microporeus. Smeermiddel in die microporiën voorkomt slijtage van metaal op metaal, de zogeheten adhesieve slijtage.

Oplassen van slijtvast materiaal

Door middel van oplassen worden slijtvaste lagen aangebracht op versleten machineonderdelen, zoals schroeven, waaiers en tanden. Dit zijn slagvaste lagen.

Machinepark

Ons bedrijf beschikt over een compleet machinepark waardoor  wij in staat zijn om een compleet product te leveren. Hierdoor zijn wij in staat om alle voor- en nabewerkingen  in eigen beheer uit te voeren.

Draaien

Draaien conventioneel en cnc: aantal en afmetingen draaibanken.

Frezen

Frezen conventioneel en cnc: aantal en afmetingen frezen.

Rondslijpen

Rond- en vlakslijpen: aantal en afmetingen vlak- en rondslijpen.

Vlakslijpen

Rond- en vlakslijpen: aantal en afmetingen vlak- en rondslijpen.

Steken

Bij diverse soorten materialen.

Spuiten

HVOF, plasma, elektrisch, autogeen, fusen

Lassen

Lasvormen TIG-MIG-MAG-CO2- electrode.

Wilt u in contact komen met ons of heeft u vragen en/of opmerkingen? Wij helpen u graag!