Skip to main content

Coatings

Ambachtelijke metaalbewerkingen

De vakbekwame technici van Bekkers repareren en reviseren de meest uiteenlopende machineonderdelen – van een piepklein asje tot een enorme walsrol.

Thermisch spuiten

Bij thermisch spuiten wordt metallische, keramische of kunststof laag op een oppervlak aangebracht om dat oppervlak specifieke eigenschappen mee te geven bijvoorbeeld slijtvastheid.

Ambachtelijke hoogstandjes

Bekkers is bekend vanwege zijn lange ambachtelijke traditie – de perfecte basis voor de ultramoderne technieken die het bedrijf nu toepast.

Introductie

Thermisch spuiten is een techniek waarbij een materiaal, metaal, keramiek of kunststof in draad- of poedervorm door middel van een thermisch spuitpistool wordt verhit en gespoten op een oppervlak. Op die manier ontstaat een deklaag met verbeterde eigenschappen voor de functie van het onderdeel.

Thermisch spuiten is, met slechts één uitzondering, een koud proces. Dat wil zeggen dat ongeacht de warmtebron van het pistool waarin het metaal gesmolten en verstoven wordt, het werkstuk slechts een geringe temperatuurverhoging krijgt door de warmteoverdracht van de gesmolten druppels bij het neerkomen. Bij de gebruikelijke spuittemperatuur van 50 tot 200 °C kan geen vervorming, structuurverandering of menging plaatsvinden.

De structuur van een koud gespoten laag is lamellair, enigszins gelijkend op een gietijzerstructuur. Van sommige gespoten metaallagen zijn microporiën en oxide-insluitingen mede de oorzaak van een laag wrijvingscoëfficiënt en een hoge hardheid. Ook nemen microporeuze spuitlagen zeer goed een smeermiddel op en voorkomen daardoor slijtage door metaal op metaalcontact.

Eigenschappen thermisch gespoten lagen

  • Dunne (20 µm) tot dikke lagen (7 mm)
  • Oppervlakteruwheid, gespoten 1-50 µm Ra
  • Nabewerkt: tot ca. 0,01 µm Ra
  • Inwendige en uitwendige oppervlakken
  • Bijna onafhankelijk van werkstukgrootte

Plasmaspuiten

Toepassingen: slijtweerstand, corrosiebestendigheid, thermische isolatie, elektrische isolatie.

HVOF

Typische spuitlagen: Ni-/Co legeringen / roestvast, carbiden / cermets

Elektrisch draadspuiten

Ni-/Fe basis legeringen/RVS, molybdeen/aluminium, koper en koperlegeringen, zink, tin, etc

Autogeen draadspuiten

Ni/Fe basislegeringen. molybdeen/aluminium, koper en koperlegeringen, zink, tin, etc.

Autogeen poederspuiten

Zelfvloeiende legeringen, Ni-/Fe-/Mo-basismaterialen, keramieken/cermets en ctr

Wilt u in contact komen met ons of heeft u vragen en/of opmerkingen? Wij helpen u graag!